Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği

YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

21 Şubat 2019
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

YAPI GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ  BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

       

    Yapı Güvenliği, Kazı  ve Zemin Etüdü,    Güvenli Malzeme Kullanımı, Çipli beton sistemi,  Değişen Yönetmelikler, Yapı Denetimde Yeni Dönem, Isı Yalıtımı Yönetmeliği, Yangın Yönetmeliği  ve Merdiven Tasarımları,  Bina içi Elektronik Haberleşme Tesisatı, TBDY 2019 (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği) konularını değerlendirmek ve bilgilendirmek üzere ; yapı ile ilgili ruhsat,  denetim proje ve uygulamada görev alan  İl Özel İdaresi,  Belediyeler,  Mühendis ve Mimar Odaları,  Şantiye şefleri, Müteahhitler Derneği Temsilcileri,  OEDAŞ,  Telekom, Yapı Denetim Firmaları temsilcileri ile Müdürlüğümüz toplantı salonunda bir araya geldi.

    İl Müdürümüz Mustafa BUDAK tarafından yapılan  sunumda aşağıdaki konular değerlendirildi.

        ÖNCE İNSAN VE YAPI GÜVENLİĞİ

       Ülkemizin büyük bir bölümü deprem tehlike bölgesinde bulunmaktadır. Bilecik ilinin ise tamamı önceden 1 ve 2. Deprem bölgesi olarak adlandırılan ancak yeni tanımlamaya göre  Deprem Tehlike Bölgesinde bulunmaktadır.        

       Doğal afetler  insan hayatında yıkıcı etkiler yaşanmasına neden olmaktadır. Etkisi çok büyük olan depremler ve doğal afetler  binaların yıkılması, alt yapı ve üst yapı sistemlerinin çökmesi ve can kayıplarının olması  Ülkelerin sosyal, siyasal ve ekonomik yapısını derinden etkilemektedir.

        Depremler ve doğal afetler önlenemez. Ancak güvenli binalar yaparak etkisini en aza indirmek bizim elimizde.

        Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, Mühendis ve Mimarlar Odaları, Teknik elemanlar, müteahhitler, denetim elemanları, şantiye şefleri, inşaat ustaları ve işçiler  gibi  yapı sektörünün içerisinde olan bireyler olarak bu konuda çok büyük görev ve sorumluluğumuzun olduğu bilincindeyiz.

      

    KONU BAŞLIKLARI

Yapı Güvenliği, Kazı  ve Zemin Etüdü

Güvenli Malzeme Kullanımı

Çipli beton sistemi

Değişen Yönetmelikler

Yapı Denetimde Yeni Dönem

Isı Yalıtımı Yönetmeliği

Yangın Yönetmeliği  ve Merdiven Tasarımları

Bina içi Elektronik Haberleşme Tesisatı

TBDY 2019 (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği)

 

 Kazı güvenliği  ve Zemin etüdü

      Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğindeki değişiklikle  özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı verilmeden önce  talep edilmesi halinde  ilgili idarenin uygun görüşü olması koşuluyla , mimari proje onayı ve zemin etüdü raporuna göre kazı izin belgesi alınarak inşaata başlama imkanı getirilmiştir.     Bunun dışında Belediyelerden (İlgili idareden)  yol kotu belgesi ile yapı ruhsatı veya kazı izni alınmadan  kazı veya dolgu yapılamaz.

      Herhangi bir yapıda   1.75 m’den daha derin bir kazı yapılması durumunda

  - Kazının mutlaka uygun şev açıları verilerek yapılması

  - Yatay toprak basınçların karşılanması için  Kazı çevresinde bir iksa (dayanma) sistemi yapılarak  önlem alınması gerekmektedir.

 

       Yapı Denetim Yönetmeliğinde  1 ocak 2019 da yürürlüğe giren Yeni değişikliklere göre;

-Havuz sistemi dediğimiz  Yapı denetim hizmet sözleşmeleri, yapı sahipleri ile Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslara göre elektronik ortamda belirlenen yapı denetim kuruluşları arasında yapılacaktır.

-Yapı denetim hizmet sözleşmeleri Bakanlıkça belirlenen haller dışında feshedilemeyecek

 

    Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik     

     31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

          Mekanları ayıran duvarlar ses geçişini en aza indirecek şekilde yapılacak.  Özellikle aynı kattaki iki daireyi ayıran ara bölme duvarlarında mutlaka ses yalıtımı yapılacak. Bu yalıtım aynı zamanda ısı yalıtımına da katkısı olacaktır 

      Konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsayan yönetmelik, Tesisattan kaynaklanan gürültü ve titreşimlerin yanı sıra yapı elemanları vasıtasıyla iletilen seslerin miktarını azaltmak için de binada duvar, döşeme, pencere gibi unsurlar belirlenirken malzemelerin ses yalıtım özelliğinin dikkate alınmasını zorunlu hale getiriyor.

   

Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine göre

        Bina yapımı sırasında dairelere kadar bina içi fiber optik kablo çekimi zorunluluğu getirilmiştir.

         Çatı ve balkonlarda yer alan çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliğinin engellenmesi için Bina yapım aşamasında çatıdan tüm dairelere uydu yayımlarının ulaştırılabilmesi için kablo çekilmesi zorunlu hale getirilmiş,      

        Dikey şaft  dediğimiz  (kablo bacası) aracılığıyla binaya zarar vermeden kabloların çekilmesi öngörülmüştür.

 

   TBDY 2019 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği

          1 ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren  yeni yönetmelikte     Betonarme Sistemlerin Tasarım Esaslarında değişiklikler yapılmıştır.

        Perdelerin en az kalınlığı kat yüksekliğinin  20 de biri    yerine  16 da biri  olarak  düzenlenmiştir. En az kalınlık değeri ise 15 cm den  20 cm ye çıkartılmıştır.

         Kolonlarda da en az en kesit boyutları arttırılarak dikdörtgen kesit için 25 cm den 30 cm ye;   dairesel kesit için çap 30 cm den  35 cm ye yükseltilmiştir.

         Kullanılan beton malzemesi  özelliklerinde de bir takım yeni sınırlandırmalar yapılmıştır. Mevcut yönetmelikte C20 ve C50 olarak tanımlanan en az ve  en çok beton sınıfları       en az  C25 ve en çok C80  olarak belirlenmiştir.

         Güvenli, çevre dostu  ve Deprem Dayanımı olan Yapıların inşa edilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması, yaşanabilir  şehirler ve sürdürülebilir çevre için hazırlanan, revize edilen kanun, yönetmelik ve mevzuatlara uymak, hepimizin bir insanlık ve vatandaşlık borcudur.

       Büyük bir  katılımla gerçekleşen toplantı karşılıklı soru cevap ve değerlendirmelerle sona erdi.

        

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır