Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği
Basında Çıkan Haberler 24.04.2014

 ALO 181 YETERSİZ

 

 

Bilecik Çevre ve Şehircilik il Müdürü basın mensublarıyla buluştu.

Sabah saatlerinde gerçekleşen basın toplantısında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, Bilecik'e geldiği günden buyana şehrin en büyük eksikliğinin alo 181 hattının ve kentsel dönüşüm olduğunu belirtti. Akat, "Müdürlüğümüz bünyesinde 55 kişi çalışmakta olup, girişimlerimiz sonucunda 1 şöför, 1 hizmetli ve 5 güvenlik görevlisi olmak üzere hizmet alımı şeklinde 7 kişi daha istihdam etmiş bulunmaktayız. Her Türlü eksiğimiz Bakanlığımız tarafından anında giderilmektedir.

Çevre Yönetimi ile ilgili olarak, Nisan ve MAyıs aylarında 6 farklı ilçede toplam 30 adet anaokulu ve ilk öğretim okulunda "temiz çevre bilinci", küçük sanayi sitesi esnafına "atık madeni yağlar", tüm besihane sahiplerine "çevre kirliliği", sağlık kurum ve kuruluşlarına "tıbbi atıklar", Yapı Denetim Mevzuatı" konularında eğitimler düzenledik, düzenlemeye devam edeceğiz" diye ifade etti.

"ALO 181 YETERSİZ"

Akat, Bakanlık tarafından her türlü bilgi alma ve şikayet için açılmış olan alo 181 hattının çok az kullanılmasından şikayetçi olduklarını ifade etti. Akat, "Alo 181, vatandaşlarımızdan kurumumuzla ve sorumlu olduğumuz tüm iş ve işlemlerle ilgili her türlü şikayet ve ihbarda bulunabilecekleri ayrıca her türlü bilgiyi yetkili ağızdan öğrenebilecekleri alo 181 hattını kullanmalarını öneriyoruz" dedi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Akat bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında evi deprem riski taşıyan vatandaşlara uyguladıkları avantajları anlattı.
25 Nisan 2014 Cuma 12:40
Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün işleyişini anlatarak, Müdürlüğün "Kentsel Dönüşüm Hizmetleri " ve "ALO 181" telefon hattını anlattı.
Vatandaşların oturduğu binaların mutlaka deprem risk analizlerini yaptırmasını isteyen Akat, Riskli binası olan vatandaşların binalarını yıktıkları taktirde 425 lira kira desteği verdiklerini bunun yanında da yıkılan binaların yerine yeni bina yapılması taktirde de, Tüm harç vergilerinden muafiyet ve faiz desteği sağladıklarını dile getirirken kiracılarında bu durumlardan yararlanabildiğini belirtti. Akat yaptığı açıklamada ise şunları belirtti; "Mesela bugün 10 yıl vadeli 100.000TL bir konut kredisi kullandığınızda toplam geri ödemeniz 185.000 TL'yi buluyorsa, kentsel dönüşüm kapsamında aynı kredi için toplam geri ödemeniz 15000TL'yi geçmeyecektir Ayrıca yapacağınız bina için aklınıza gelebilecek tüm harç ve vergilerden muaf olunacaktır ki; bu da normal koşullarda her daire için 6.000 - 15.000 TL arasında bir avantaj sağlayacaktır. Kanunun bir diğer güzelliği ise; kiracıların da bu kanun kapsamında yararlanabiliyor olmasıdır."
İL GENELİNDE 90 BİNADA 196 BAĞIMSIZ BİRİM BAŞVURUSU OLDU!
Akat binalar için yapılan bu teşvik kapsamında İl genelinde toplamda 90 bina da 196 bağımsız birim için başvurusunun olduğunu ve bu başvurular kapsamında da 54 binanın yıkıldığını, 16 hak sahibine de kira yardımında bulunduklarını belirtti.
VATANDAŞLAR ALO181 HATTINI KULLANSINLAR!
Bakanlığın "ALO 181" telefon hattı hakkında da açıklamalarda bulunan Akat Vatandaşların çevre ile ilgili her türlü bilgi alma ve şikayetlerini bu hatta yapmalarını, bu hatta gelen çağrılarında konunun durumuna göre en geç 2 gün içerisinde gerekli incelemeleri gerçekleştirerek vatandaşa tekrar geri bildirim yaptıklarını dile getirdi.
Akat konuşmasının sonunda 2023 hedeflerinin "Yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler" kapsamında 2023 hedeflerimizle vatandaşlarımız için 7/24 çalışmaya devam etmekteyiz dedi.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

BİLECİK’İN 3’TE 1’İ RİSK ALTINDA

Geçtiğimiz Şubat ayında göreve başlayan Bilecik İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Akat, ilimizin basın mensuplarıyla bir araya gelerek Müdürlüğün çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

 

Geçtiğimiz Şubat ayında göreve başlayan Bilecik İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Akat, ilimizin basın mensuplarıyla bir araya gelerek Müdürlüğün çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının avantajlarına ve önemine vurgu yapan Akat, ayrıca vatandaşlarımızın tüm soru ve şikayetlerini ALO 181 hattı aracığıyla doğrudan kendilerine iletebileceklerini söyledi.

İl Müdürü Akat, yaklaşık 200 bin nüfuslu Bilecik’te 90 bin’e yakın hane olduğunu ve bunların en az 3’te 1’inin doğal afetlere karşı risk altında bulunduğunu söyledi. Kendi şahsi görüşü olarak, 2007 yılında çıkan deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilmiş binaların tümünün risk taşıdığını söyleyen Akat, deprem bölgesinde olan Bilecik’te konunun ciddiyetle dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Şu ana kadar, il genelinde 90 adet bina için kendilerine başvuru yapıldığını belirten Akat, bu binalardan 54’ünün yıkımının gerçekleştirildiğini söyledi.
“Belediyenin Kentsel Dönüşümüyle Karıştırmayın”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ‘kentsel dönüşüm’ konusuna açıklık getiren Akat, Belediyelerin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının Belediye Kanununun 73’üncü maddesine dayanarak gerçekleştirdiğini, kendilerinin ise bu çalışmaları 6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” uyarınca hayata geçirdiklerini, ikisinin farklı olduğunu ve karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.
Bilecik Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinde, riskli alan ilan edilen mahallelerin bütünü için dönüşüm planı yapıldığını belirten Akat, kendilerinin dönüşüm çalışmalarını kişiye has, yani riskli binalar için gerçekleştirdiklerini söyledi. Köy - kent ayrımı yapmadan tüm hasarlı binaların tespitini yaptıklarını söyleyen Akat, ilçe ilçe gezerek binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara sundukları destekler hakkında toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. “Bakanlığımızın kentsel dönüşüm çalışmalarını önümüzdeki Haziran ayında yapacağımız toplantıyla halkımıza duyuracağız” diyen Akat, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“ Vatandaşlarımız oturduğu binaların risk analizini yaptırsın istiyoruz. Binaları riskli çıktığı takdirde yıkıp yeniden yapmaları ya da güçlendirmeleri gerekecektir. Bu konuda, halk arasında " Kentsel Dönüşüm Kanunu" olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanuna istinaden Müdürlüğümüze başvurdukları takdirde 18 ay boyunca geri ödemesiz kira yardımı ya da yeni evleri için banka kredisi kullanmak istemeleri halinde faiz desteğinden yararlanabilmektedirler. İlimiz için 2014 yılı kira yardım tutarı aylık 425 TL'dir. Faiz desteği ise, mesela bugün 10 yıl vadeli 100.000 TL bir konut kredisi kullandığınızda toplam geri ödemeniz 185.000 TL'yi buluyorsa, kentsel dönüşüm kapsamında aynı kredi için toplam geri ödemeniz 150.000 TL'yi geçmeyecektir. Ayrıca yeni yapacağınız bina için aklınıza gelebilecek tüm harç ve vergilerden muaf olunacaktır ki; bu da normal koşullarda her bir daire için 6.000-15.000 TL arasında bir avantaj sağlayacaktır. Kanunun bir diğer güzelliği ise; kiracıların da bu kanun kapsamından yararlanabiliyor olmasıdır.”
“Bilecik halkı ALO 181’i bilmiyor”
Murat Akat, vatandaşların her türlü soruları ve şikayetleri için kendilerine ALO 181’i arayarak ulaşabileceklerini ve şikayetlerinin en geç yarın saat içinde doğrudan kendisine aktarılacağını söyledi. 24 saat çalışan şikayet hattında vatandaşların şikayetlerine en geç 15 gün içerisinde cevap verme zorunlulukları bulunduğunu söyleyen Akat, ayrıca şikayetçi vatandaşların başvuru sırasında verdikleri kişisel bilgilerinin hiçbir şekilde kendisine iletilmediğini vurguladı. Akat, vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili bilgi almak, çevre sorunları ve gürültü şikayetleri gibi kendi yetki alanlarında bulunan konulardaki soru ve sorunları için ALO 181’i aramalarını, üzerlerine düşen tüm sorumlulukları ivedi olarak yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. Akat açıklamasında; “Müdürlüğümüz adına vatandaşlarımızdan küçük bir ricamız olacak. Bakanlığımızın her türlü bilgi alma ve şikayet için açmış olduğu bir hizmet var. ALO 181, Vatandaşlarımızdan kuruntumuzla ve sorumlu olduğumuz tüm iş ve işlemlerle ilgili her türlü şikayet ve ihbarda bulunabilecekleri ayrıca her türlü bilgiyi yetkili ağızdan öğrenebilecekleri ALO 181 hattını kullanmalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Denetimler artarak devam edecek”
Fabrikaların çevreyi kirletmesini önlemek için denetimlerinin artarak devam edeceğini söyleyen Akat, cevre kontrolleri için görevli personel sayısını ilk aşamada 6’dan 9’a çıkardıklarını, bu sayıyı ileriki dönemde daha da arttıracaklarını belirtti. Akat; maden ocaklarına, fabrikalara, sağlık kuruluşlarına ve güzellik merkezlerine denetimlere başladıklarını söyledi ve önümüzdeki bir yıl içinde yapı denetime tabi olan 500’e yakın şantiyenin tümünü denetlemeyi hedeflediklerini söyledi.
“Resmi hafriyat alanımız yok”
Geçen ay belediyelerden hafriyat döküm alanlarının bilgisini istediklerini söyleyen Akat, Bilecik’te bakanlıktan onay almış resmi hafriyat alanı olmadığını, alanların tescil edilmesi için gerekli başvuruyu yaptıklarını belirtti. Akat, hafriyat alanlarındaki atıkların geri dönüşümü için birkaç fabrika başvurusu olduğunu, bu projelerin gerçekleşmesiyle birlikte Bilecik’in hafriyat sorununun çözüleceğini söyledi.
“İsteğimiz çevreci sanayi”
Bilecik İl Çevre ve Şehircili Müdürü Murat Akat yaptığı açıklamada müdürlüğün görev kapsamını ve hedeflerini şöyle açıkladı:
“Müdürlüğümüz bünyesinde 55 kişi çalışmakta olup, girişimlerimiz sonucunda 1 şoför, 1 hizmetli ve 5 güvenlik görevlisi olmak üzere hizmet alımı şeklinde 7 kişi daha istihdam etmiş bulunmaktayız. Her türlü eksiğimiz Bakanlığımız tarafından anında giderilmekte olup başta Sn. Bakanımız İdris GÜLLÜCE'ye olmak üzere Bakanlığımız Yöneticilerine teşekkür ediyoruz. 644 Sayılı KHK ile. Müdürlüğümüzde 7 farklı şube bulunmakta olup; kentsel dönüşüm, çevre yönetimi, Çevresel etki ve değerlendirme, yapı denetim, yapı malzemeleri denetim, imar ve planlama, tabiat varlıklarını koruma gibi çok farklı alanlarda ve geniş yetkilerle iş ve işlemlerimizi sürdürmekteyiz.
Çevre Yönetimi ile ilgili olarak. Nisan ve Mayıs aylarında; 6 farklı ilçede toplam 30 adet anaokulu ve ilköğretim okulunda " temiz çevre bilinci", küçük sanayi sitesi esnafına "atık madeni yağlar", tüm besihane sahiplerine " çevre kirliliği", sağlık kurum ve kuruluşlarına " tıbbi atıklar" Yapı Denetim firma çalışanları ve inşaat ustalarına " Yapı Denetim Mevzuatı" konularında eğitimler düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz.
Önceliğimiz 7'den 70'e kadar halkımızı bilinçlendirmek, halkımızın ayağına gidip bilgilendirmektir. Bununla birlikte sanayi tesislerimiz, maden ocakları, egzoz emisyon yönünden, kara taşıtları, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğini önlemek adına binaların kazan daireleri, yapı denetim firmaları, yapı laboratuvarları, yapı malzemeleri üreticileri, yapı denetime tabi tüm özel şantiyeler, belediyeler, sağlık kurum ve kuruluşları, özel muayeneler, güzellik merkezleri gibi çok çeşitli sektörlerde sabit, nöbetçi ve mobil ekiplerimizle 7 gün 24 saat usulüne göre denetimlerimize başladık.
İlimizde her türlü faaliyetin en üst düzeyde gerçekleşmesi, ilimizin Türkiye ve dünyada her alanda söz sahibi olabilmesi en büyük temennimizdir. Bu kapsamda tabi ki sanayi istiyoruz ama isteğimiz sadece sanayi değil "çevreci sanayi" dir.
“Düğüncülere uyarı”
Yaklaşan yaz aylarıyla birlikte artık düğün sezonunun da açılacağını belirten Akat, düğüncüleri uyardı: “Vatandaşlarımızı uyarmak istediğimiz bir diğer konu ise; düğünler olacaktır. Tabi ki kişilerin ömründe bir kez gerçekleştirdikleri düğünlerinde gönüllerince eğlenmeye hakları vardır. Ama çok yüksek ses düzeylerinde yapılan eğlencelerde de bir başkasını rahatsız etme hakları yoktur. Bu nedenle, düğün ve yemek sahiplerinin eğlencelerdeki ses düzeyinin limitlerin üzerinde olmamasına özen göstermelerini temenni ediyoruz.”
“2023 hedeflerimizle, ‘Yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler’ kapsamında 2023 hedeflerimizle vatandaşlarımız için 7/24 çalışmaya devam etmekteyiz.” diyen İl Müdürü Akat, açıklamasını; Müdürlük ile ilgili haberlerin ve gelişmelerin, ayrıca vatandaşlarımız için gerekli tüm bilgilerin, www.csb.gov.tr/iller/bilecik adresinden takip edilebileceğini söyleyerek noktaladı.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
 

 

  

 

“Kentsel Dönüşüm ve ’ALO 181’ konuları önemli”

Müdür Akat, yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kendisine has, deprem yönetmeliği ile alakalı bir Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu ve bunun belediye tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile karıştırılmaması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda diğer bir rahatsız olduğu konuyu da aktaran Akat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan ve vatandaşların pek fazla bilgi sahibi olmadığı ALO 181 hattı olduğunu ifade ederken, “ Bakanlığımızın her türlü bilgi alma ve şikayet için açmış olduğu bir hizmet var. ALO 181, vatandaşlarımızdan kurumumuzla ve sorumlu olduğumuz tüm iş ve işlemlerle ilgili her türlü şikâyet ve ihbarda bulunabilecekleri ayrıca her türlü bilgiyi yetkili ağızlardan öğrenebilecekleri ALO 181 hattını kullanmalarını öneriyoruz.” İfadelerinde bulundu.

Akat, bu kapsamda gelen şikâyetleri en kısa zamanda takibe aldıklarını ve en geç 15 gün içerisinde mutlaka şikâyet ile ilgili gereken icraatı yapmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

“ Binalarınıza yüksek deprem riski analizi yaptırın”

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından uygulanan 6306 Sayılı Kanunun, Belediye Kanununun 73. Maddesinden söz edilen Kentsel Dönüşüm konusundan farklı olduğu konusuna dikkat çeken Akat, “Vatandaşlarımızın oturduğu binaların yüksek risk analizini yaptırmasını istiyoruz. Binaları riskli çıktığı takdirde yıkıp yeniden yapmaları ya da güçlendirmeleri gerekecektir. Bu konuda halk arasında Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanuna istinaden Müdürlüğümüze başvurdukları takdirde 18 ay boyunca geri ödemesiz kira yardımı ya da yeni evleri için banka kredisi kullanmak istemeleri halinde faiz desteğinden yararlanabilmektedirler. İlimiz için 2014 yılı kira yardımı tutarı aylık 425 TL’dir. Faiz desteği ise, mesela bugün 10 yıl vadeli 100 bin TL bir konut kredisi kullandığınızda toplam geri ödemeniz 185 bin TL’yi buluyorsa, kentsel dönüşüm kapsamında aynı kredi için toplam geri ödemeniz 150 bin TL’yi geçmeyecektir. Ayrıca yeni yapacağınız bina için aklınıza gelebilecek tüm harç ve vergilerden muaf olunacaktır ki; bu da normal koşullarda her bir daire için 6 bin- 15 bin TL arasında bir avantaj sağlayacaktır. Kanunun bir diğer güzelliği ise; kiracıların bu kanun kapsamından yararlanabiliyor olmasıdır.” dedi.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

HAFRİYAT ALANLARI OLUŞACAK

 

 

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, resmi hafriyat alanların oluşturulması için Bakanlıkla görüşmelerin yapıldığını açıkladı.

Ahmet MEŞE

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, resmi hafriyat alanlarının oluşturulması için Bakanlıkla görüşmelerin yapıldığını açıkladı. İlimizin önemli sorunları arasında yer alan gelişi güzel dökülen hafriyatlar bundan sonra belirlenen yerlere dökülecek. Çok kez tarım arazilerine dökülen ve vatandaşların mağduriyet yaşadığı hafriyatlarla ilgili girişimlerde bulunulduğunu kaydeden Akat, bu sorunun ortadan kalkması için Bakanlıkla görüşüldüğünü ifade etti.

Akat, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, gazetemizin gelişi güzel dökülen hafriyatlarla ilgili sorusunu yanıtladı. Akat, hafriyat sorununa kesin çözüm getirilmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Akat, belediyelerden hafriyat döküm alanlarını istediklerini ve alanların hepsini Bakanlığa gönderdiklerini söyledi. Bilecik’te Bakanlık boyutunda resmi bir hafriyat alanı olmadığını söyleyen Akat şunları kaydetti:

“ Geçen ay belediyelerden hafriyat döküm alanlarını istedik. Hepsini topladık ve Bakanlığımıza yolladık. Uygun görülmesi halinde resmi hafriyat alanlarını ilan edeceğiz. Bundan sonra hafriyat problemi yavaş yavaş kapanacak. Bazı şeyler birden olmuyor, elimizden geldiğince hepsini halletmeye çalışacağız. Bakanlığın bildiği resmi bir hafriyat alanı yok” dedi.

HAFRİYAT ATIKLARINA SANAYİ GELECEK

Müdür Akat, resmi hafriyat alanlarını en kısa zamanda oluşturmak için uğraştıklarını söylerken hafriyat atıklarıyla ilgili sanayi başvurularının olduğunu belirtti. Akat şöyle konuştu:

“ Hafriyat atıklarının geri dönüşümü ile ilgili bir iki tane fabrika başvurusu var. Onları da değerlendireceğiz. Burada fabrika sahası daha da ilerler gibi gözüküyor. Organize sanayilerin sayısı ileride artabilir” dedi.

Akat’ın gazetecilerin sorunlarını açıklamasının ardından toplantı son buldu.