Ahmet MEŞE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ile imar planı ve dikey yapılaşmaya yönelik plan değişiklikleri zorlaştırılacak.
Yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak amacıyla hazırlanan ve mekansal planların yapımına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 1985'ten beri uygulanan Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik ile Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
ÜST MAKAM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ OLACAK
Yeni yönetmelikle ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, "Bundan sonra yapılacak imar tadilatlarında üst makam olarak bizim görüşümüz alınacak. Değişiklikler bu yönetmeliğe göre olacak. Yönetmeliğe uygun olup olmadığını biz denetleyeceğiz" dedi.
Belli başlı yapılara standartlar getirileceğini kaydeden Müdür Akat, okul, otopark, alışveriş merkezi gibi yapılarda belirli kriterlerin olacağının altını çizdi. Bu kriterlerin dışına çıkarılamayacağını ifade eden Akat, " İmar planı değişikliklerinde denetleyici kurum olarak biz devreye gireceğiz" şeklinde konuştu.
ÇARPIK KENTLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Akat, yönetmelikle birlikte çarpık kentleşmenin önüne geçilmek istendiğini ifade ederek, " 10 yıl sonra çarpık kentleşme bugünden daha az olacak. Kentleşme, şehirleşme olarak düzene girmiş olacak. Gelişmiş ülkelerdeki hava fotoğraflarına baktığınızda bir desen görürsünüz. Şehirler hep desen şeklindedir. Bizde inşallah ona doğru gidiyoruz. Bu yönetmelik onun habercisi. Çok fazla dikeye gitmeden yatay yerleşme, komşuluk bağlarını kaybetmeden bu şekilde yerleşmeye göre çıkarılan bir yönetmelik" ifadelerini kullandı.
Mahalleler arasındaki kat seviyelerini eşitleme veya fazlalaştırma yetkisinin belediyede olduğunu ifade eden Akat," Biz sadece bizim yönetmeliğe uygun olup olmadığına bakacağız. Denetleyici kurum olduk. Bu yönetmeliği uygulamaya başladık" diye konuştu.