11.04.2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda, sağlık kuruluşlarına yönelik olarak “Tıbbi Atık Yönetimi” eğitimi düzenlenmiştir. Toplantıya İlimizde faaliyet gösteren sağlık kurumlarının temsilcileri ile özel muayenehanelerinde hizmet veren doktorlar ile sağlık çalışanları katılım sağlamıştır.
İl Müdürümüz Ömer BOLAT, açılış konuşmasında atıklara ve atıkların yönetimine ilişkin genel bir değerlendirme yaptıktan sonra, tıbbi atık yönetiminin, kontrol edilebilir etkilerinin neler olduğundan bahsetmiştir. Ayrıca bu atıkları yönetiminde, ilgili mevzuatta sorumluluğunun hastane yöneticilerine verildiğini vurgulamıştır.
Çevre Yüksek Mühendisi Mesut ÇİFTÇİ tarafından gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında;
1. 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’yle yürürlüğe giren yeni uygulamalar anlatılmıştır.
2. Yönetmelik kapsamında, Tıbbi Atık Yönetimi Planı hazırlaması gereken kuruluşların hangileri olduğundan bahsedilmiştir. Katılımcılara, örnek tıbbi atık yönetim planı formatı gösterilerek planın kuruluşlarca geliştirilmesine yönelik önemli noktalara değinilmiştir.
3. Sağlık kuruluşlarında yaşanan ve yaşanması muhtemel olumsuz örneklere ilişkin fotoğraflar gösterilmiştir. Yaşanan olumsuzlukların en aza indirilmesinin ise yapılacak eğitim çalışmalarıyla sağlanacağının altı çizilmiştir.
4. Tıbbi atıkların uygun şekilde yönetilmesinin kurum/kuruluşlara sağlayacağı ekonomik ve çevresel faydalar anlatılmıştır.
5. Tıbbi atık beyanlarının sistem üzerinden ne şekilde yapılacağı yönünde interaktif içeriklerle desteklenen uygulama yapılmıştır.
6. Tıbbi atık geçici depolama sahalarının taşıması gereken teknik özelliklerden bahsedilmiş ve örnek sahalara ilişkin görseller paylaşılmıştır.
7. Hangi atıkların tıbbi atık olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde bilgilendirme yapılmıştır.
Kamu ve özel sağlık kuruluşu temsilcilerinin sorularıyla devam eden programda, katılımcılar mensubu oldukları kuruluşların, tıbbi atık yönetimi kapsamında sorumluluklarının neler olduğu, bazı spesifik atıkların tıbbi atık olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, atık bertaraf ücretlerinin ne şekilde karşılanacağı hususlarında sorular sormuşlardır. Bu sorulara hem İl Müdürlüğümüz hem de Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanlarınca cevap verilmiştir.
Programın sonunda İl Müdürümüz Ömer BOLAT, tüm katılımcılara teşrifleri için teşekkür ederek, tıbbi atık yönetimi konusunda her türlü görüş ve önerilere açık olduklarını belirtmiştir.