TARİHİ EDEBALİ HAVZASI REKREASYON PLANI FİZİBİLİTE PROJESİ TAMAMLANIYOR
Bilecik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Tarihi Edebali Havzası Rekreasyon Planı Fizibilite Projesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın 2020 Fizibilite Desteği kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Proje ortakları Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilecik İl Özel İdaresi ve T.C. Bilecik Belediye Başkanlığı’dır.
Projenin temel amacı; ilimiz kültürel mirası için büyük önemi olan Şeyh Edebali Havzasında gerçekleştirilmesi planlanan sokak sağlıklaştırması ve rekreasyon alanlarına dair plan ve maliyet çalışmalarının yapılarak Fizibilite Raporunun hazırlanmasıdır.
İlimiz kültürel mirası için büyük önemi olan “Şeyh Edebalı Türbe ve Çevresi Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin amacı sınırları koruma bölge kurulunca onaylanan alanda tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cepheleri ile türbenin alt kısmından ve ana yol tarafından silüete giren ve türbenin panoromik görüntüsünde pek çok yerden görünen yapıların cephe iyileştirmesidir. Ayrıca türbeye inen yol boyunca yapılacak sokak kaplaması , yer yer bahçe duvarlarında yapılacak rölyefler, mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilyaları ile düzenlenerek yaşatılması, cephe sağlıklaştırması yapılan yapılarla birlikte bir bütün olarak tarihi kimliği en güzel şekilde yansıtacaktır.
Türbe ve çevresi ilimiz için son derece önemli bir yerde olup turizm potansiyeli açısından her yıl yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ancak kentin türbeye bağlandığı yol güzergahında yol boyunca ve türbenin üst kısmında bulunan yapılarda geleneksel mimari örneklerinden uzak betonarme yapılaşmanın (çoğunlukla sıvasız–boyasız yapılar) olumsuz etkileri gözlenmektedir. Özensiz sokak dokusu, niteliksiz yapılaşmalar, belli tarihsel-kültürel temalarla değerlendirilmesi gereken boş duvar yüzeyleri, özgün olması gereken türbeye ana yöneliş aksındaki bağlantı güzergahını olumsuz yönde etkileyen diğer unsurlardır.
Şeyh Edebali Türbe ve çevresindeki sağlıklaştırma çalışmalarında çevre ve yörenin doğal, kültürel, mimari, tarihi, ekonomik, estetik, görsel değerlerini ve özgün mimari kimliğini koruyarak ön plana çıkaran bir projelendirme anlayışı dikkate alınmıştır. Sokak sağlıklaştırma projesinin hayata geçmesiyle türbeye bağlantı yolunda ve türbeye cephe veren kimliksiz yapılar tarihsel niteliğe kavuşurken çeşitli fonksiyonlar yüklenerek (pansiyon, kafe, alışveriş üniteleri, müze vb.) söz konusu alan kimliğini bütün olarak yansıtacak ve ilimiz turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Ayrıca kent kimliğinde bundan sonra yapılacak yapılarda bu görsel ve doku kaygısı, tasarım ve uygulamalara yansıtılarak cephe ve bina estetiğinde sürdürülebilirlik sağlanacaktır.
Çalışmada projenin kapsamı ve ihtiyaç duyulan alanlar belirlenirken özel sektörden ve kamu kurumlarından temsilcilerle görüşülmüş böylece farklı turizm paydaşlarının fikirleri alınmıştır.
Fizibilite Raporu kapsamında Şeyh Edebali Türbesine ulaşım yolu olan Milli Egemenlik Caddesi ve Refik Öztürk Caddeleri üzerindeki 1 km’lik yola cephe veren binalarda ölçümler yapılarak, Osmanlı sivil mimari yapısına uygun düzenlemeler ve maliyet çalışmaları yapılmıştır.
Projenin uygulanmasıyla güzergâhtaki binaların yola cepheleri görsel bakımdan tarihi niteliğe kavuşurken, bölgede ziyaretçilerin zaman geçirebileceği çeşitli fonksiyonlar planlanmıştır.
Projemiz ile bu planların yatırım öncesi kısa, orta ve uzun dönemli fayda maliyet analizleri gerçekleştirilerek kamu kaynaklarının doğru kullanımı hedeflenmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Mustafa BUDAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü