“MOTOR YAĞI DEĞİŞİM NOKTASI (MOYDEN) İZİN BELGESİ” ALINMASI İÇİN SON GÜN 1 TEMMUZ 2021
Atık yağların geçici depolanmasına, toplanmasına, taşınmasına, rafinasyona tabi tutulmasına, enerji geri kazanımının sağlanmasına ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esasların belirlenerek çevre ve insan sağlığının korunması ile doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Anılan Yönetmeliğin Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri başlıklı 8. maddesinin ikinci fıkrasında "Motor yağı değişimi yapılan işletmeler,
Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla,
İl Müdürlüğüne (Çevre ve Şehircilik) başvurarak Ek-3'te yer alan belgeyi almakla,
Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla,
Motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür."
hükmü ve Geçici 2. maddesinin birinci fıkrasında
"Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 01/07/2021 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden izin belgesi almak ve Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla yükümlüdür."
hükmü gereği motor yağı değişimi yapılan işletmelerin kayıt altına alınmasına ilişkin belgelendirme süresi 1 TEMMUZ 2021 tarihi itibariyle tamamlanacaktır.
Motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1/7/2021 tarihine kadar söz konusu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde izin belgesi alması ve Bakanlığımızın çevrimiçi programlarına kayıt olmasının gerekmekte olup “Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) / Atık Yönetimi Uygulaması”na motor yağı değişim noktaları ile ilgili “Motor Yağı Değişim Noktası (MoYDeN) Uygulaması”nın eklenmesine ilişkin çalışmalar tamamlanarak kullanıma açılmıştır.
Belge alması gereken ve EÇBS kaydı olmayan tesislerin öncelikle EÇBS’ye kayıt olması, “Atık Yönetimi Uygulaması”nı açması, akabinde süresi içerisinde “MoYDeN Belgesi”ni almak üzere yazılı olarak İl Müdürlüğümüze başvuru yapması gerekmektedir. (Bakanlığımızın 25.08.2020 tarih ve 51475790-145.01-E.172217 sayılı yazısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Başvuru işlemleri tamamlanan ilgili kurum ve işletmelere “Motor Yağı Değişim Noktası (MoYDeN) İzin Belgesi”, İl Müdürlüğümüzce ücretsiz olarak verilmektedir.
“Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS)”ne kayıt nasıl yapılır (Firma Kurma, Tesis Açma vb.) bilgileri için (yardım videoları da dahil) “Sıkça Sorulan Sorular”da yer alan dokümanlara ulaşmak için link aşağıdadır.
https://sss.csb.gov.tr/siksorulansorular?soruGrupId=1052&uygulamaid=106
“MoYDeN İzin Belgesi Başvuru” dilekçesine ulaşmak için TIKLAYINIZ. (Başvuru örneği özel işletmeler için hazırlanmış olup, başvuruya ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır. Kamu İdareleri de resmi yazı ekinde aşağıda istenilen bilgi ve belgelere yer vermelidir.)
“MOYDEN İzin Belgesi Başvurusu” yapılırken, başvuru dilekçesinde;
Başvuru dilekçesi ekine
1) İşyeri Açma Çalışma Ruhsatı
Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi alarak faaliyete geçen işletmelerin Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin Atık üreticisinin ve atık sahibinin yükümlülükleri başlığı altında 9’uncu Maddede düzenlenen hükümler doğrultusunda bir önceki yılda açığa çıkan atık motor yağların EÇBS Atık Yönetimi Uygulaması üzerinden her yıl Ocak ayında başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna beyanının yapılması gerekmektedir.
Beyanını yapmayan ya da Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi almayan işletme, kamu kurum/kuruluşlara 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari işlem uygulanacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Mustafa BUDAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü