GÜVENLİ YAPILAR İÇİN BETON TAKİP SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM
Beton mikserlerinde karekodlu irsaliye ve araç mikseri etiketi dönemi başladı
30.11.2020 tarihinden itibaren hazır beton üreticileri karekodlu irsaliye ve araç mikseri etiketi ile Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) dahil edilmiş ve Bakanlığımızca karekodlu irsaliyeler sayesinde üretilen betona ilişkin bilgilerin elektronik ortama aktarılması sağlanmıştır. İnşaat sahasına getirilen betona ait tüm süreçler elektronik ortamda denetlenecektir.
Yeni sistem ile beton üretiminin, santraldeki sürecinden itibaren kayıt altına alınması, beton üretim sürecinin takibi ile betonda ortaya çıkabilecek hata, kayıp ve aksaklıkların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Karekodlu beton irsaliyesinde hangi bilgiler bulunmakta
Beton Mikser Etiketi: Radyo frekansı ile kimlik tanımlama (RFID) teknolojisini kullanarak beton mikserinin plaka numarası ile beton üreticisini eşleştiren ve üzerinde Bakanlık logosu bulunan etiketi,” şeklinde tanımlanan Karekodlu beton irsaliyesi ve Beton Mikser Etiketi kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
Covid-19 süresince ertelenen bu uygulamaya ülke genelinde ve Bilecik İlinde 30.11.2020 tarihinde eş zamanlı olarak başlanmış olup, bu tarihten itibaren laboratuvar personelince, şantiye mahalline gelen beton mikserinin etiketleri ve karekodlu beton irsaliyeleri okutularak, TS EN 12390-3 standardına uygun şekilde alınan numuneler Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) üzerinden eşleştirilecektir. Bu tarihten itibaren şantiye mahalline gelen mikserlerde beton mikser etiketi veya karekodlu beton irsaliyesi bulunmayan hazır beton kuruluşlarının beton dökümüne izin verilmeyecektir.
Yapıların sağlıklı ve güvenilir olması için en önemli bileşen olan betonarme betonu için yeni sistem ile birlikte beton kalitesinin denetimi, alınan numunelerin takibi, daha düzenli ve sistematik hale gelecektir. EBİS kapsamında şantiye mahallinde alınan her bir numunenin içine RFID etiketler konulmaktadır. Yapı denetim firma yetkilisi tarafından Laboratuvar personeline verilen bu etiketler, dökülen betona ait tanımlamaları içermektedir. Yapı Denetim Laboratuvarlarının personellerinde bulunan etiket okuyucu el terminalleri aracılığıyla okutulan RFID etiketleri, şantiye lokasyonunu kaydetmektedir. Yeni sistemde ise bu kayda ilave olarak betonun yüklendiği araç bilgileri de dahil olmuştur. Her aracın ön camına yapıştırılan, aracı tanımlayan barkodlar (beton mikser etiketi) sayesinde beton numunesinin hangi araçtan alındığı ile ilgili bilginin de sistemde kayıtlı olması sağlanacaktır.
Tüm bu süreçler şantiyede numuneye bağlı yaşanan (karot alımı, inşaatın durması, zaman ve ekonomik kayıplar gibi) problemleri azaltacak ve sık sık şiddetli depremlerin yaşandığı ülkemizde ve tehlikeli deprem bölgesinde bulunan Bilecik ilindeki betonarme yapıların daha güvenli olmasını sağlayacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.