Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bilecik Valiliği
Bilecik Valiliği

ARTIK HER BİNANIN BİR KİMLİĞİ OLACAK

28 Nisan 2017
 ARTIK HER BİNANIN BİR KİMLİĞİ OLACAK

 

 

 

 

ARTIK HER BİNANIN BİR KİMLİĞİ OLACAK

Binaların Satışı ya da Kiralanmasında "Enerji Kimliği Belgesi" Zorunluluğu,     1 Ocak 2020'ye Ertelendi

        Günlük hayatımızda  kullandığımız  buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardan elektronik  aletlere, otomobillere kadar  bir çok  üründe enerji verimliliğine dikkat etmeye çaba gösteriyoruz. Şimdi artık sırada konutlarımız, binalarımız var.  Birikimlerimizi harcayarak edindiğimiz konutlarımızda enerji kaynaklarını etkin ve verimli kullanarak ısıtma ve soğutmadan kaynaklı giderlerimizi azaltabiliriz. 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

     5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

     Daha basit bir ifade ile elektronik eşyalarda olduğu gibi  binalarda enerji performansının sınıflandırmasını gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi denilmektedir.

HANGİ BİNALAR ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMALI?

     Enerji Kimlik Belgesinin  (EKB) aşağıda belirtilen yapıların dışında, tüm binalara yönelik düzenlenmesi gerekiyor.

·        Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,

·        Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,

·        Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,

·        Seralar, Atölyeler,

·        Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,

·        Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar.

·        Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları.

 

BİNALARIN  ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ NE ZAMAN ALINMALI?

     Çevre ve Şehircilik  Bakanlığının  1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe koyduğu  Enerji Kimlik Belgesi tüm  (mevcut – yeni )  binalar için     geçerli  hale gelecektir.

     28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le binaların alım, satım ve kiralama iş ve işlemlerinde  2 Mayıs 2017 itibariyle zorunlu hale gelmesi öngörülen   Enerji Kimlik Belgesi alma süresi 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.    Vatandaşlarımızın, bu süreyi değerlendirerek  binalarıyla ilgili  “Enerji Kimlik Belgelerini ” almaları mağdur olmamaları açısından önem taşımaktadır.

  

YENİ BİNA VE MEVCUT BİNA TANIMINA HANGİ BİNALAR GİRİYOR ?

     1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar  yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, 1 Ocak 2011 tarihi EKB işlemleri için milat kabul özelliği taşımaktadır.

 

 ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ  (EKB) YENİ BİNALAR VE MEVCUT BİNALAR İÇİN  KİMLER HAZIRLAYACAK ? YETKİLİ KURULUŞLAR KİMLERDİR?

Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili İl Müdürlüğümüzce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir:

a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.

b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.

c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.

ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.

Kamu kurum ve kuruluşları; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitiminde başarılı olan bünyelerindeki personeli ile binalarına enerji kimlik belgesi düzenleyebilir.

 

Yetkili Kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ve ilgili raporlar geçersiz sayılır. Bu belge ve raporlar ilgili idarelerce onaylanmaz.

 

 

 

 

BELGE NE KADAR SÜREYLE  GEÇERLİ OLACAK?

    Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.

 

BİNAMIZIN ENERJİ KİMLİK BELGESİNDE GÖRÜNEN ENERJİ PERFORMANSI EN AZ HANGİ DEĞERDE OLMALIDIR?

     Enerji Kimlik Belgelerinde asgari sınır şartımız 100 olarak belirlenmiştir. Buradaki diğer parametreler;

·        Enerji Sınıfı İndeksi     0 – 39  ise Enerji Sınıfı A

·        Enerji Sınıfı İndeksi     40 - 79 ise Enerji Sınıfı B

·        Enerji Sınıfı İndeksi    80 - 99 ise Enerji Sınıfı C  olarak belirlenmiş ve parametreler D, E, F ve G olarak devam ettirilmiştir. 

     Yeni binalar asgari  C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine  sahip olması gerekirken mevcut binalar A~G aralığında herhangi bir enerji sınıfına sahip Enerji Kimlik Belgesine  sahip olabilirler.

 

ALIM , SATIM, KİRALAMA DURUMLARINDA BELGE GEREKLİ Mİ ?

·        Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur.

·        Bina ve bağımsız bölüm satıldığında veya kiraya verildiğinde, mal sahibi tarafından alıcı veya kiracıya binanın Enerji Kimlik Belgesi de verilir.

·        Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içinde yenilenir.

·        Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenebilir.

·        Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

·        Enerji kimlik belgelerinin düzenlenmesinden, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşun ilgili personeli ve yetkili kuruluş adına kuruluşun sahibi veya yöneticisi müteselsilen sorumludur.

·        Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır.

 

 

 

   Her  bina için bu belge alındığında  tıpkı otomobil ve beyaz eşyada olduğu gibi binaların enerji sınıfları da tüketici için bir değerlendirme kriteri haline gelecek. Bu nedenle konut, işyeri satın alacak olan vatandaşlarımızın Enerji Kimlik Belgesini mutlaka sormaları gerekiyor.

 

      Konunun önemine binaen kamuoyuna duyurulur.

 

 

 

 

                                                                                                                                 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır